De gouden eeuw

Afgelopen zomer waren Gerard en ik op vakantie in Valencia, Spanje. We hebben daar o.a. een museum bezocht over de zijde-industrie en vergaapten ons aan deze rijke, bijzonder stoffen en prachtige kleuren. De Arabieren brachten de zijdeteelt al in de negende eeuw naar Andalusië in Zuid-Spanje. In Valencia bloeide de zijde-industrie van de veertiende tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Tot ver in de negentiende eeuw werd het met bloemmotieven doorweven Valenciaanse brocaat, dat bekend was om de gedurfde kleurcombinaties, naar heel Europa geëxporteerd. Nagenietend op een terras van deze mooie indrukken kwam daar ineens een meisje van een jaar of 8 in haar prachtige jurk zomaar vanuit de gouden eeuw ons jaar 2018 binnenstappen. Ik kon mijn ogen niet van haar afhouden, zo stralend zag ze eruit.

De modekleur geel
De kleuren goud en geel waren overvloedig aanwezig in deze bloemmotieven. Het deed mij denken aan de prachtige kleuren in onze nieuwe najaarscollecties. 18/19 is een kleurrijk seizoen met prachtige dessins en rijke stoffen. Geel is trendy, in interieur en accessoires en ook volop in de damesmode. Een nieuwe kleur dus! En een nieuwe gouden eeuw, want we maken ook dit najaar weer veel gebruik van de kleuren goud en koper.

Welke kleur geel past bij jou?
Een nieuwe kleur doet diverse klanten aarzelen, want welke kleur geel past nu bij jou? Is het goudgeel wat je flatteert of juist citroengeel of kerrie? Als kleurconsultant kijk ik hierbij naar de ondertoon van de huidkleur, in combinatie met de kleur van de ogen en het oogwit. In het algemeen geldt dat als jij meer houdt van rode bessenkleuren (zoals fuchsia of pink) je mooier bent met de koelere variant van de gele kleur en dat is citroen. Is bij jou een warme rode kleur, zoals brique of oranje meer in harmonie met je huid, dan is ook de warme variant van geel een goede keuze, zoals kerrie of goudgeel.

Contrast
Hoeveel contrast heb jij in je gezicht en haren? Is bij een zwart/wit foto veel verschil te zien in licht en donker? Dan kan jij ook de gele kleur met meer contrast combineren, zoals met zwart, marine of antracietgrijs. Is bij jou dit contrast juist klein. Je haar, huid en ogen liggen wat betreft contrast dicht bij elkaar op een zwart/wit foto, dan is ook een zachtere kleur in combinatie met het geel veel mooier. Bijvoorbeeld met een lichte grijs, caramel of een zachte blauwtint.

Kom je het uitproberen? Wij helpen je graag de juiste geel bij jou te laten zien.

Lidy Jansen